StG @ Hořice vol. 2

Kdy / 31.10.2023 od 17:30 hodin
Kde / Městská knihovna Hořice,
nám. J. z Poděbrad 239, 508 01 Hořice

Léková rezistence / Tomáš Bartl (ÚOCHB AV ČR, MFF UK)
Nejrozšířenější zabiják budoucnosti aneb léková rezistence Léková rezistence bakterií a kvasinek má na svědomí stovky tisíc lidských životů ročně a tohle číslo bude nejspíš nadále stoupat, přičemž mikroorganismy mají několik různých způsobů jak, si odolnost vybudovat. Přijďte se tedy podívat na to, jak konkrétně taková léková rezistence vzniká a co s ní můžeme dělat, ať už jako vědci nebo jako pacienti. Vědeckou cestu pak ukážeme konkrétně na příkladu patogenní kvasinky Candida albicans.

Kde leží duha? / Petr Zacharov (ÚFA AV ČR)
Duha je notoricky známý jev, který viděl snad úplně každý. Je s ní spojeno mnoho mýtů, např. že je složená ze sedmi barev. Duha fascinovala člověka již od počátku věku, přisuzovala se jí boží znamení, první jednoduchá vysvětlení nacházíme už ve starém Řecku, ale první úspěšná vysvětlení základních vlastností přisuzujeme Newtonovi a Descartovi. Na konci duhy je prý schovaný poklad, víme však, kde se konec duhy nachází a kde máme ten poklad hledat?

Průzkum oceánské kůry pomocí zpěvu velryb / Václav Kuna (GFÚ AV ČR)
Hluboké, hlasité sténání plejtváka myšoka je v oceánu slyšet na vzdálenost několika stovek kilometrů a již po desetiletí pomáhá biologům porozumět chování těchto velkých savců. Pokud se ale na tentýž zpěv podíváme prizmatem seismologie, zjistíme, že v sobě skrývá i informace o prostředí, ve kterém velryby žijí.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!