StG @ Blansko vol. 5

Kdy / 25.10.2023 od 19:00 hodin
Kde / Suterén,
Smetanova 2359, 678 01 Blansko

Solar Orbiter - sonda určená na gril / David Píša (ÚFA AV ČR)
Ač se může na první pohled zdát Slunce všedním objektem našich životů, stále skrývá mnoho doposud nezodpovězených otázek. Co to je a kde se bere sluneční vítr? Proč se sluneční korona ohřívá na více než 1 mil. stupňů? Proč je sluneční magnetické pole tak komplikované a proč by nás to mělo zajímat? Během přednášky poodkryjeme hlavní cíle této unikátní evropské mise a to i z českého pohledu.

Fyzika piva / Martin Rybář (MFF UK)
Pivo, to není jen nápoj! Zajímá vás, proč má pivo pěnu? Kde se bere jeho barva? Jak poznat, jestli je plechovka piva natlakovaná? Nebo jak pomocí piva porozumět celé řadě fyzikálních jevů a zákonů? V přednášce doplněné sérií experimentů se dozvíte nejen odpovědi na tyto otázky, ale i to, kde se pivo vzalo. Ukážeme si i některé magické vlastnosti oblíbeného nápoje každého fyzika.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!