StG @ SI vol. 28

Kdy / 29.05.2023 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Kosmické záření / Karolina Syrokvas (FZÚ AV ČR)

Každou vteřinu projde jedním metrem čtverečním přes deset tisíc částic kosmického záření.  V pozemských podmínkách stále není možné dosáhnout tak vysokých energií jako těch, které pozorujeme u tohoto záření.  Při hledání zdrojů vysokoenergetického kosmického záření jsou znalosti hmotnostního složení a přesné energie dopadajících částic kosmického záření klíčové. Jak určíme hmotnostní složení kosmického záření? Jakou energii mají částice kosmického záření, které při vstupu do pozemské atmosféry vytvářejí složitou kaskádu částic?

Zašmodrchaná informace - jak dostat DNA do buňky / Majda Havlová (VŠCHT, ÚOCHB AV ČR)

DNA je základním kamenem živých organismů. Funguje jako návod, podle kterého se každý organismus řídí. Zakódované informace nám říkají, jak má tlouct naše srdce, kde budeme mít stehenní kost nebo kdo bude mít modré oči. Nespočet takových příkazů se schovává v každé buňce v jedné molekule DNA. Jak je ale možné, že se celý skoro dvoumetrový řetězec vejde do buňky o velikosti desítek mikrometrů? Jaký je rozdíl mezi smotanou a rozmotanou DNA? Jak buňka řídí, co zamotat a co ne? A je DNA všude zašmodrchaná stejně?

JUICE - průzkumník ledových měsíců u planety Jupiter / David Píša (ÚFA AV ČR)
Letos v dubnu se vydala na svoji více než osmiletou cestu obří meziplanetární sonda JUICE. Jejím cílem je výzkum soustavy planety Jupiter se speciálním zaměřením na měsíc Ganymedes. Proč zrovna právě Ganymedes? Co dalšího nám pozorování této sondy pomůže odhalit? A jak se této mise účastní Češi?

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!