StG @ Hořice vol. 1

Kdy / 16.05.2023 od 17:30 hodin
Kde / Městská knihovna Hořice,
nám. J. z Poděbrad 239, 508 01 Hořice

JUICE: výzkum Jupitera / David Píša (ÚFA AV ČR)
Největším současným družicovým projektem Evropské vesmírné agentury ESA je meziplanetární sonda JUICE. Mise se startem v letošním roce bude více než sedm let putovat vesmírem, než začne obíhat planetu Jupiter a zkoumat jeho ledové měsíce. Proč nás fascinuje Jupiter? Co je zajímavého na jeho čtyřech největších měsících? Můžeme tam snad nalézt život? Na co nám JUICE pomůže odpovědět? Budeme si povídat nejen o tom, ale také o českém zapojení do této ambiciózní mise.

Polární záře ve vědě, mýtech a umění / Zbyšek Mošna (ÚFA AV ČR)
Polární záře je fascinující přírodní úkaz, který lidé pozorovali, vyprávěli si o něm a snažili se pochopit stovky let. Přednáška seznámí posluchače s historií výzkumu polární záře, s norským experimentem, který předběhl svoji dobu, i se současnou představou o vzniku této úchvatné podívané. Probereme nejstarší písemné záznamy i domorodé legendy a podíváme se na americké romantické obrazy poloviny 19. století oslavující drsnou přírodu i skandinávské malby inspirované expedicemi za polární kruh.

Symetrie vesmíru / Martin Rybář (MFF UK)
Symetrie fascinovala filozofy, matematiky, fyziky, umělce i architekty již od starověku. Nikdo si ale není dodnes jistý, proč je symetrie všude kolem nás - krása květin a zvířat, sněhových vloček, krystalů, ale i galaxií a dalších vesmírných objektů. Vytváří příroda symetrie nebo snad symetrie vytvářejí přírodu? Existuje nějaké spojení mezi symetrií a základními fyzikálními zákony?

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!