StG @ Litoměřice

Kdy / 02.05.2023 od 17:00 hodin
Kde / Knihovna K. H. Máchy,
Mírové nám. 153, 412 01 Litoměřice, Czechia

Lasery / Lenka Hronova (StG / Paralelní Polis)
Vsadíme se, že bez laseru nepřežijete den? Jak je to ale možné, když nikdo z nás úplně každý den nemačká tlačítko on/off na tomhle sofistikovaném zařízení.  Přidejte se ke mně na cestu za objevením laseru a jeho budoucnost.

Nejrozšířenější zabiják budoucnosti aneb léková rezistence / Tomáš Bartl (ÚOCHB AV ČR)
Léková rezistence bakterií a kvasinek má na svědomí stovky tisíc lidských životů ročně a tohle číslo bude nejspíš nadále stoupat, přičemž mikroorganismy mají několik různých způsobů jak, si odolnost vybudovat. Přijďte se tedy podívat na to, jak konkrétně taková léková rezistence vzniká a co s ní můžeme dělat, ať už jako vědci nebo jako pacienti. Vědeckou cestu pak ukážeme konkrétně na příkladu patogenní kvasinky Candida albicans.

Vypálit červa nebo nevypálit červa? / Lukáš Konečný (PřF UK)
Každý se bojí, že když si dá v oblíbené hospodě čtvrté cenové kategorie tatarák, riskuje infekci tasemnicí dlouhočlennou, která mu bude ujídat. Noviny nás v okurkové sezóně varují před sbíráním borůvek a smrtelnou infekcí “tasemnicí liščí“. Děti si zase ze školek odnášejí hromadu malých bílých kamarádů, který se ubytují v jejich trávícím traktu, nenechají je chvilku posedět a neštítí se přeskočit ani na rodiče. Jak je to ale s nebezpečím parazitických červů doopravdy? A můžou a jsou nám i nějak užiteční?

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!