StG @ Festival Vědy

Kdy / 05.09.2018 od 10:00 hodin
Kde / Ballingův sál, NTK,
Vítězné náměstí, "Kulaťák", Praha 6

V rámci Festivalu Vědy vystoupí projekt Science to Go! v Ballingově sále Národní Technické Knihovny.

Jaká témata zazní?

Toxické ionty ve vodě a půdě: jak na ně / Eliška Duchková (VŠCHT)

V současnosti představuje kontaminace toxickými ionty závažné riziko pro životní prostředí, které má dopad na všechny živé organismy, včetně zdraví člověka. Právě toxické ionty, mezi které patří ionty olova, zinku, arsenu nebo i ionty radioaktivních prvků (např. uranu), představují velice nebezpečné kontaminanty. Mnohé vykazují toxicitu již v malém množství a toxicita vzrůstá při jejich hromadění ve vodě nebo půdě. Je tedy velice důležité zabránit jejich šíření. Velmi účinné je zachytávání kontaminantů na nejrůznějších jílové materiály a v přednášce si vysvětlíme, jak toto funguje.

Dobývání Marsu / Jan Lukačevič (ÚFA AV ČR)

Jedním z hlavních cílů v dněšním dobývání vesmíru je dopravení prvního člověka na Mars. Jaká rizika a nároky tento projekt skýtá? Co všechno se již podařilo a co nás čeká v objevování Marsu čeká? Jaká je česká stopa v dobývání Marsu? Dozvíte se také něco o práci badatelů z Oddělení kosmické fyziky, Ústavu fyziky atmosféry AV ČR.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!