StG @ SI vol. 23

Kdy / 21.04.2022 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Supravodivost / Kateřina Uličná (MFF UK)
 Jednou z slibných a atraktivních oblastí dnešní fyziky je supravodivost. V přednášce si vysvětlíme fyzikální podstatu jevu supravodivosti a kde se s ním můžeme setkat ve světě kolem nás.

Mozek, luxusní místo pro život / Tomáš Macháček (PřF UK)
Nedotknutelný, schovaný v pevné schránce, dobře zásobený kyslíkem i živinami. Mozek představuje ideální místo pro život - koho ale? Pojďme prozkoumat, kdo si lebedí mezi našimi nervovými buňkami (nebo dokonce v nich) a jak nám škodí (nebo pomáhá?)

Strojové učení pro zpracování textu / Václav Kautský(FJFI ČVUT) Zajímá vás, proč vyhledávač ví dříve než vy, co budete hledat? Dá se poznat, jestli si píšete s člověkem nebo chatbotem? Strojové učení, neboli "machine learning" (ML), dnes rychle proniká z akademické půdy aplikované matematiky také do okolního světa. Zpracování textu a jazyka pomocí ML metod a umělé inteligence není samozřejmě výjimkou. Co se vlastně s textem na pozadí děje? Jak algoritmus pozná, o čem mluvím nebo píšu, a dokonce rozezná, jak moc naštvaný můj projev je? Na tyto otázky se pokusíme odpovědět, a navíc přidat i několik méně tradičních příkladů, kde se v praxi se strojovým zpracováním jazyka můžeme setkat.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!