StG @ SI - Sluneční speciál

Kdy / 26.08.2020 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí, Praha

Při příležitosti únorového startu evropské vědecké sondy Solar Orbiter pro Vás připravujeme speciální pásmo věnované této misi a naší nejbližší hvězdě. Tato akce je přesunuta z letošního března.

Termojaderná fúze pohonem Slunce, hvězd a naší planety? / Matěj Tomeš (ÚFP AV ČR)
Energie dopadající ze slunce na naší planetu je pohonem života, počasí a dalšího množství přírodních jevů. V posledních letech se dokonce lidstvo snaží dopadající záření využít pro tvorbu elektřiny. Jaké jevy mohou ve Slunci generovat takové množství energie, kolik ji vlastně je, jak probíhají a mohli bychom jich využít i přímo na zemi?

Solar Orbiter - sonda určená na gril / David Píša (ÚFA AV ČR)
V únoru letošního roku odstartovala evropská sonda Solar Orbiter vstříc Slunci. Na čtyřech z deseti vědeckých přístrojů, této ambiciózní mise, se podílela pracoviště v České republice. Co na své palubě sonda nese a jaké jsou její cíle? V rámci přednášky se dozvíte zajímavé detaily a úskalí vývoje vlnového přístroje RPW/TDS s názornou ukázkou 3D modelu.

Solar Orbiter - výskumník na ceste k Slnku / Stano Gunar (AsÚ AV ČR)
Na palube európskej misie Solar Orbiter je unikátna sada vedeckých prístrojov, ktoré sa zblízka pozrú na našu najbližšiu hviezdu. Čo všetko bude na Slnku tento ambiciózny cestovateľ skúmať? Čo to sú slnečné erupcie, prečo nás zaujímajú výrony koronálnej hmoty a aké bude vesmírne počasie? Na tieto a ďalšie otázky sa náš výskumník práve teraz vydal hľadať

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!