StG @ SI vol. 16

Kdy / 17.06.2020 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Když procesor netěsní / Michal Koutný  (SUSE)
Na začátku roku 2018 byla prezentována nová třída zranitelností v moderních procesorech a výzkumníci nalézají stále nové instance. V prezentaci vysvětlíme principy běhu programů na procesoru a popíšeme způsob, jakým postranní kanály přenáší data. Nakonec nastíníme důsledky pro bezpečnost a proč by vás to mělo/nemuselo zajímat.

Na cestě k nula kelvinům / Patrik Švančara  (MFF UK)
Byť je cesta k nejnižší možné teplotě nekonečná, v současnosti lze dosáhnout teploty jež se od absolutní nuly liší jen o zlomky stupňů. V takto extrémních podmínkách se dramaticky mění vlastnosti řady materiálů. Například kapalné helium se za nízkých teplot nechová jako obyčejná kapalina a rtuť ponořená do kapalného helia se zase nechová jako obyčejný kov. Proč je tomu tak a co s tím vším má společného kvantová mechanika?

Budeme mít auta bez emisí? Ne, ale přesto to jde ekologičtěji. / Zdeněk Rafaj (MFF UK)
Jak se zbavit nebezpečného oxidu uhelnatého ze spalovacích motorů aut? Jsou k tomu potřeba ušlechtilé kovy. Bude představen výzkum heterogenní katalytické přeměny CO na CO2.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!