StG @ SI Nobelovský speciál

Kdy / 21.01.2020 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí, Praha

Stopařův průvodce exoplanetami / Daniel Dupkala (ASÚ AV ČR, MFF UK)
Je ve vesmíru mimozemský život? Na tuto otázku ještě stále neznáme odpověď, ale hledat nepřestáváme. Hlavním objektem našeho výzkumu se staly exoplanety, na kterých by se život mohl nacházet. První exoplaneta byla objevena v roce 1994 a tento objev byl letos oceněn Nobelovou cenou za fyziku. Od prvních objevů se výzkum exoplanet rozšířil - i k nám do Česka. Kolik jich známe dnes? Jak je pozorujeme? Objevili jsme už na exoplanetách vodu? A dokázali bychom na nějaké z nich přežít?

Lithiové baterie / Tomáš Bartl (MFF UK)
Lithiová baterie změnila svět přenosné elektroniky a mění svět elektrických dopravních prostředků. Přijďte se dozvědět jak funguje dnes, co je na ní tak zajímavého, že za ní byla letos udělena Nobelova cena a jaký byl její vývoj od nápadu pro vyřešení ropné krize v 70. letech, přes baterky v našich mobilech až po bateriová úložiště schopná napájet stotisícové město.

O buňce, která cítila (kyslík) / Marian Novotný (PřF UK)
Proč berou sportovci EPO? Kdy se rány dobře hojí? Jak cítí buňky své okolí? Odpovědi na všechny tyto otázky souvisí se schopností buněk vnímat množství kyslíku ve svém okolí. Jak to buňka dělá ukázali tři letošní nositelé Nobelovy ceny za medicínu.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!