StG @ SI vol. 15

Kdy / 04.12.2019 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Enceladus: tajemství mimozemského oceánu / Tomáš Petrásek (FGÚ AV ČR)
Představte si miniaturní svět o průměru pouhých 500 km, přesto se žhavým jádrem, běsnící geologií a rozsáhlým oceánem kapalné vody. Před patnácti lety všichni věděli, že je to nemožné. Dnes víme, že je to Saturnův měsíc Enceladus. Pozorování sondy Cassini nám ukázala, že oplývá vším, co život potřebuje pro svoji existenci, a v jeho teplých hlubinách vznikají i složité organické molekuly. Je na Enceladu život, nebo je "jen" klokotajícím kotlíkem prebiotické polévky? Navzdory nevelkým rozměrům jde bezesporu o jedno z nejzajímavějších, a zároveň nejzáhadnějších těles Sluneční soustavy.

Rozpouštění subatomárních částic: dokonalá kapalina s nejvyšší teplotou ve vesmíru / Katarína Křížková Gajdošová (FJFI ČVUT)
Nejžhavější místo ve vesmíru se k nám nachází blíže, než bychom čekali. Právě na tomhle místě můžeme při obrovských teplotách najít nejideálnější kapalinu, jakou známe: kvarkovo-gluonové plazma. V přednášce se pokusím vysvětlit, proč nás tato kapalina fascinuje a jak ji můžeme zkoumat.

Radioaktivita na vlastní oči / Vojtěch Pleskot (ÚČJF MFF UK)
Křemíkovým okem Medipix se podíváme na tři nejběžnější druhy radioaktivního záření. Možná ale uvidíme i něco víc... Nakonec se vypravíme do CERNu a prohlédneme si tamní detektory sestávající z obřího počtu podobných křemíkových očíček.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!