StG @ SI vol. 10

Kdy / 09.04.2019 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

Výlet do nanosvěta aneb saháme si na atomy / Michael Kučera (MFF UK)

O existenci malých stavebních kamenů hmoty - atomů - hovořil už Démokritos z Abdér. Od jeho dob bylo o atomech zjištěno první poslední, ale jedna věc zůstala až do osmdesátých let dvacátého století neuskutečněným snem mnohých vědců - atom spatřit. Vše změnil až vynález skenovacího tunelového mikroskopu. Ten nejen že umožňuje atomy zobrazovat, ale dovoluje i s jednotlivými atomy manipulovat - cesta ke tvorbě součástek sestavených z jednotlivých atomů je tak otevřena...


Aktivní galaktická jádra / Jiří Svoboda (ASU AV ČR)

Nejsvítivějšími objekty ve vesmíru jsou kvasary, jejichž záře je vidět až na vzdálenost několika miliard světelných let. Takové obrovské množství záření se uvolňuje díky dopadu hmoty na super-hmotnou černou díru v jejich centrech. Hovoří se o tzv. aktivních galaktických jádrech. Některá se nachází i nedaleko nás. Co nám astronomická pozorování prozradila o podstatě těchto aktivních galaktických jader a jak vypadá střed té naší?


Uplatnění fyziky ve financích / Jaroslav Hamerský (Ernst & Young)

Co se děje uvnitř bank? Půjčují si pouze peníze, které potom obratem půjčí někomu jinému za vyšší úrok, nebo je to všechno trochu složítější? A co by potom v bankách dělali matematikové a fyzikové?

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!