StG @ SI vol. 6

Kdy / 12.12.2018 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

V rámci prosincového vydání Science to Go! ve Skauťáku zazní tyto témata:


O plazme, ktorá nie je horúca / Barbora Smolková (FZÚ AV ČR)

Každý už určite počul o horúcej plazme hviezd, ktorá má tisíce stupňov a nachádza sa takmer všade vo vesmíre. Avšak viete, že plazma môže byť i studená? Áno, presne takáto existuje a dokonca je veľmi užitočná při liečení ľudí či zvierat! Má však jednu chybičku. Mechanizmus, ktorým posobí nie je velmi jasný. V mojej prednáške vám predstavím našu prácu s nízkoteplotnou plazmou a rakovinovými bunkami.

Publish or perish / Tereza Mašínová (MBÚ AV ČR)

Doba, kdy ti nejúspěšnější vědci trávili noci v laboratořích a prováděli experimenty, již dávno minula. Dnes sedí před počítači a píší a píší, jelikož v současné vědě velmi záleží na publikování výsledků v renomovaných vědeckých časopisech. V přednášce vám vysvětlím, proč je to pro vědce nezbytné. Dozvíte se, co je impakt faktor, H-index, predátorský časopis a mnoho dalšího. A hlavně proč ti, co nepublikují, zhynou.

Sonda InSIGHT, aneb proč jsme poslali seismometr na povrch Marsu / Petr Brož (GFÚ AV ČR)

Průzkum Marsu v posledních desetiletích odhalil, jak rudá planeta vypadá na povrchu. Zůstává ale před námi skryto, jak Mars vypadá uvnitř. Je jeho jádro podobné jádru Země? Co tvoří marsovský plášť? Jak je mocná marsovská kůra? Je rudá planeta stále seismicky aktivní? A má uvnitř stále dostatek tepla k tomu, aby umožňovala vznik sopečné činnosti? Otázky, na které zatím neznáme odpovědi. Nicméně pokud se vše podaří, dosedne na konci listopadu na povrch Marsu sonda InSIGHT, která by odpovědi mohla nabídnout. V rámci přednášky se tak podrobně seznámíme s touto sondou a jejími vědeckými cíli.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!