StG @ SI vol. 5

Kdy / 21.11.2018 od 19:00 hodin
Kde / Skautský institut na Staromáku,
Staroměstské náměstí 4, Staré město, Praha 1

V rámci listopadového vydání Science to Go! ve Skauťáku zazní tyto témata:


Svítící buňky / Terezie Imrichová (ÚMG AV ČR)

Proč vědci někdy potřebují, aby buňky svítily? Jak toho dosáhnou? A co s tím má společného jedna medúza ze Severní Ameriky?

Horké plazma hvězd a lidí / Jan Mlynář (IPP AV ČR)

Hvězdy včetně Slunce dokáží hřát miliardy let díky slučování jader vodíku. Vědci tomuto procesu dobře rozumí, ale zdroj energie inspirovaný hvězdami se stále postavit nepodařilo. Je k tomu potřeba zvládnout obrovské teploty, při kterých je vodíkové palivo ve stavu plazmatu. A s tím se opravdu těžko pracuje. V přednášce porovnáme horké plazma v dnešních laboratořích s plazmatem hvězd.

Neobyčejné putování družice Cassini k planetě Saturn / David Píša (ÚFA AV ČR)

V roce 1997 byla vyslána vědecká mise Cassini-Huygens na sedm let dlouhou cestu k planetě Saturn. Po dvou průletech okolo Venuše, jednoho okolo Země a Jupiteru dorazila sonda v červenci 2004 k planetě Saturn. Jedním z mnoha vědeckých přístrojů umístěných na palubě družice je vlnový přístroj RPWS, který můžeme přirovnat k uším družice. Uslyšíte, co všechno sonda na své pouti k Saturnu zaznamenala. Dozvíte se také o objevech, které vlnový přístroj během své mise v naší soustavě odhalil.

21|02

2024

StG @ SI vol. 30

chci vědět více

31|01

2024

StG @ Club Cross

chci vědět více

31|01

2024

Dáme vědu - StG @ Písek díl 4.

chci vědět více

29|11

2023

StG @ SI vol. 29

chci vědět více
blíží se proběhlo

Kontakt

Každé vystoupení Science to Go je sérií minipřednášek na nejrůznější témata z přírodních věd. K vystoupení je potřeba pouze místnost s dataprojektorem. Chcete-li jej zorganizovat ve Vašem městě, Vašem kulturním centru, Vaší knihovně, Vašem divadle… rádi za Vámi přijedeme! Napište nám mail na jeden z kontaktů a domluvíme se.

Mám zájem o přednášku

prednasky@sciencetogo.cz

Řekněte si o témata, která Vás zajímají. Nebo je můžeme vymyslet společně. Těšíme se na viděnou u Vás!